Nagyváradon a Sepsiszentgyörgyi Design Week

Szent László Napok, június 22.

Szln2016 designweek

 

Sepsiszentgyörgyön 2015 őszén szervezték meg először a Design Het-et. A rendezvény célkitűzése egyrészt az volt, hogy megismertesse a modern értelemben vett designt a helyi nagyközönséggel, másrészt az, hogy a kiállításokat, kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat, workshopokat, divatbemutatót és vásárt is magában foglaló programsorozattal lehetőséget teremtsen a román és magyar szakma, azaz a helyi és magyarországi designerek, menedzserek és szakírók találkozására.

A Design-hét ezen első kiadásának a témája: tradíció és innováció volt. A szervezők úgy gondolták, hogy Sepsiszentgyörgy helyzetéből adódóan csomópont. Itt találkozik a tradicíó és a kortárs szemlélet, úgy a művészetben mint a különböző iparágakban. A design illesztő felületként átjárást biztosít a különböző ágazatokba, és a város találkozási pontként szolgál Budapest és Bukarest között. A témaválasztással igyekeztek megtalálni a helyi kézműves, fa és textilipari hagyományok, illetve a kortárs design kapcsolódási lehetőségeit, azzal a meggyőződéssel, hogy hosszabb távon mindkettő csak egymásra támaszkodva tud érvényesülni.

A Design Hét kiemelt feladata ugyanakkor a helyi fiatal és tehetséges pályakezdők felkarolása is. Ezt egyrészt úgy kívánták megvalósítani, hogy a kiállítások és workshopok által bemutatkozási lehetőséget biztosítottak számukra, másrészt azzal, hogy egy országos szintű,egyetemistáknak, pályakezdőknek szóló pályázatot írtak ki, amelynek nyertes pályamunkáit helyi cégekkel együttműködve megvalósítottak és kiállítottak.
A Sepsiszentgyörgyi Design Hét nagyváradi bemutató kiállítása a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének meghívására szerveződött meg a Szent László Napok keretén belül. A kiállítás megnyítójára június 22-én 19 órától került sor a váradi várban.


A kiállításon a PKE Képzőművészet Tanszék hallgatóinak tervezőgrafikai munkákiból összeállított válogatás is látható. A válogatást a tanszéken késztett különböző arculat- és csomagolástervek alkotják.

Résztvevő hallgatók: Tóth Szilárd, Páll Tímea, Gross Zselyke, Dedu Delinke, Deák Enikő, Molnár Attila, Demeter Erich, Vasil István, Horváth-Dulovecz Blanka, Sztuchlak Gergely, Mátyás ZsuzsannaCsiszer Attila, Kovács Klaudia

0102030405060708091011121314151617181920Csiszer Attila 1Csiszer Attila 2Deak Eniko 01Deak Eniko 02Dedu Delinke 01Demeter Erich 01Demeter Erich 02Groos Zselyke 01Horvath Dulovecz Blanka 02Kovács Klaudia 01Matyas Zsuzsanna 01Matyas Zsuzsanna 02Molnar Attila 01Sztuchlak Gergő 01Sztuchlak Gergő 03Toth Szilard 01Toth Szilard 02Vasil Istvan 02

forrás: kmt.partium.ro