RENESZÁNSZ MOST

Konferencia

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, 2020. 11. 20.

1420-ban, 600 éve kezdte el Filippo Brunelleschi a firenzei dóm kupolájának építését; 1520-ban, 500 éve hunyt el Raffaello Sanzio, a mester, aki évszázadokig a festők utol-nem-érhető példaképévé vált. 1420 és 1520 között Firenzében megszületett Botticelli Vénusza, felemelkedett Michelangelo Dávidja, és felderült Leonardo Mona Lisájának mosolya. Emellett folyt az alkotómunka Rómában, Velencében, Siennában, továbbá az észak-európai területeken. A reneszánsz sztáregyéniségei néhány évtized alatt újragyúrták a művészetet, kiemelték a mesterségek közelségéből és beemelték a szellemi csúcsteljesítmények területére, a vallással, a tudománnyal, a filozófiával egyetemben.

Ebben a száz évben szűkebb és tágabb pátriánkban is virágzott a reneszánsz kultúra. Nagyvárad elsősorban Vitéz Jánosnak köszönhetően a humanista kultúra egyik európai központjává vált, híres könyvtárral, csillagvizsgálóval. Mátyás király idejében a humanista művészek, természettudósok, zenészek sokszor megfordultak a királyi udvarban, nem utolsó sorban a világhírű könyvtár tanulmányozása, tudós eszmecsere céljából.

Mit üzen számunkra most a reneszánsz? Élnek-e még azok az eszmék, amelyek biztosították ennek a nagyszerű európai kultúrának a kibontakozását, Firenzétől Nagyváradig? Bízunk-e még az ember alkotó erejében, abban, hogy a régiek nagysága újjá tud születni korunkban? A művészetben elfogadjuk-e még azt a művészi kánont, amit a reneszánsz nagy mesterei fektettek le? Mit tanultunk tőlük, és miben távolodtunk el? Milyen kapcsolatokat fedezhetünk fel az akkori képi fordulat (a kép leszállása a falról) és napjaink képi fordulata között? Bízunk-e még benne és tudunk-e tenni azért, hogy városunk újból Boldog Várad, Felix Civitas legyen? A világjárvány után látunk-e lehetőséget az újrakezdésre, az újjászületésre?

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke konferenciát szervez Reneszánsz most címmel 2020 nov. 20-án, Nagyváradon. Arra invitáljuk kollégáinkat, hogy reflektáljanak a fenti kérdésekre, vagy bármilyen más, a reneszánsz kortárs hatásaira vonatkozó aspektusra.

A jelentkezéseket (max. 300 szavas összefoglaló, 5 kulcsszó, név, tudományos fokozat, egyetemi affiliáció) várjuk a partium_art@partium.ro email címre augusztus 1-ig. A körülményekre való tekintettel,  online szekciókkal is készülünk.

 

konf reneszansz 01