2 helyszínen 4 kiállítás a Szent László Napokon

A Szent László Napok keretében kedden két helyszínen négy különböző tematikájú kiállítást nyitottak meg a nagyváradi várban. A legnagyobb kiállítási térben berendezett két tárlat anyagáról Damokos Csaba, a Csernátoni Design Tábor házigazdája beszélt.

Már a kezdetektől, tehát öt éve tart az együttműködés a Szent László Napok szervezői és a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) között, és ez az együttműködés egyre jobban él – mondta Zatykó Gyula, a kulturális rendezvénysorozat főszervezője a Szent László Napok keretében kedden délután három órától a váradi vár I. épületében megtartott kiállításmegnyitón, ahol gyakorlatilag három különálló tárlat kapott helyet. Zatykó Gyula felvetette annak lehetőségét, hogy különböző pályázati források lehívásával lehessen gyarapítani a PKE diákjainak tudását és tapasztalatait.

Fából bútor, játék

A vár volt katonai adminisztráció épületének (I. épület) a legnagyobb kiállítási terében berendezett két tárlat anyagáról Damokos Csaba, a Csernátoni Design Tábor házigazdája beszélt, kiemelve, hogy a PKE-val való több évre visszamenő együttműködésnek köszönhető az, hogy a sepsiszentgyörgyi Design Hét (a tábor szervezője) meg tudja magát itt mutatni. A tavaly megrendezett nyolcnapos csernátoni táborban tíz dizájn szakos egyetemista, illetve nemrég végzett dizájner vett részt, akik oktatók segítségével műhelymunkát folytattak, amelyek során fából készülő bútorokat és játékokat terveztek, ezek a tervek láthatók a most megnyitott tárlaton. Damokos Csaba a tábor célkitűzése kapcsán hangsúlyozta: „azt szeretnénk, ha az alsócsernátoni múzeumban lévő fantasztikus gyűjteményt megismerve a diákok abból tudjanak táplálkozni és tudjanak létrehozni a későbbiekben tárgyakat”.

Tiszta Erdély

A továbbiakban Damokos Csaba a szintén itt kiállított 100% Transylvania című tárlatról szólva elmondta, hogy az erdélyi vállalkozók helyi termékeinek helyi dizájnerek által tervezett csomagolásait mutatja be. „Ez nagyon fontos, mert fel lehet mutatni, hogy már létezik egy erdélyi dizájnszakma. Mi azért hoztuk létre ezt a kiállítást, hogy megmutassuk azoknak a vállalkozóknak, akik érdekeltek ebben, hogy mi az, amit a dizájn hozzáadhat egy termékhez, hiszen ezek már mind olyan termékek, amelyek a piacon vannak. Van préri, van piac, ott kell helytállni, és ezek a munkák azért fontosak, mert ott születtek a prérin, a tervezőket és a gyártókat kifizették ezekért a munkákért”. Mint érvelt, „ha a dizájn, az alkalmazott művészet nem találkozik a munkafolyamat végén a piaccal, akkor megmarad egy másfajta művészetnek, amely szintén értékes, csak éppen nem dizájn”. Ezt követően a főként a PKE hallgatóiból álló közönség átvonult a két kisebb terembe, ahol a Photo ludens tárlat munkáit ismertette Kovács Zoltán, a PKE oktatója, a kiállítás kurátora. Mint mondta, a kiállított munkák egy közel másfél éves munkafolyamat eredményei, amelyen a fotózás eszközeivel dolgoztak fel három különböző témát. A három témakör a játék, a függetlenség, és a csoportkép volt, mindhárom tematikát egy-egy konkrét inspirációs forrás alapján kellett kibontani. Hozzátette, hogy egy év és négy hónap alatt egy vállalható anyag jött létre, de térhiány miatt nem tudtak minden alkotást kiállítani.

Art Generator

Az I. épületben lezajlott kiállításmegnyitók után a résztvevők átvonultak az M épületbe, a keleti kazamatába, ahol az Art Generator Műhely Multimédia Alkotások című tárlatát nyitotta meg Antik Sándor, a PKE oktatója, a kiállítás kurátora. Elmondta, hogy az Art Generator a PKE-n immár három éve működő tehetséggondozó program, amely az idén még hangsúlyosabban specializálódott, így még jobban érzékelhető egy-egy tanárnak, vagy diáknak a profilja. Ez a tárlat egy válogatás a PKE Képzőművészeti Szakának alapszakos és a Vizuális Kommunikáció mesteri képzésen részt vevő hallgatóinak utóbbi években készült munkáiból, amelyek a médiaművészet specifikus műfajainak stílusjegyeit viselik magukon, és a multimédia eszközök alkalmazásával készültek. Mint Antik Sándor a megnyitón elmondta, a diákok saját környezetüknek a művészi reflexióit mutatják be, változatos tematikát vonultatva fel, hiszen a tárlat anyaga között felbukkan ökológiai problémákat boncolgató mű, szociális és társadalmi konfliktusokra reagáló munkák, a nagyváradi vár 3D rekonstrukciója, sőt, a kurátor számára is meglepő módon többen foglalkoztak ezoterikus problémákkal. A fiatalok alkotásai a multimédia eszköztárának széles skáláját vonultatják fel, hiszen látható a tárlaton esszéfilm, animáció, fénykép, illetve hologram hatású mozgókép is. Ennek a kiállításnak az anyaga egyébként hozzáférhető az artgenerator.net honlapon is.

 

Pap István

Forrás:

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/06/21/2-helyszinen-4-kiallitas-a-szent-laszlo-napokon.biharinaplo

 

file6vgvmulpira18u0091jf 1 300x169a szent laszlo napok kereteben kedden de 1 150x150file6vgvmw94uvl12k7r91jf 1 150x150

forrás: www.partium.ro