Remix az Édenről

workshop és kiállítás

Művészeti workshop zajlott a PKE Képzőművészet Tanszéken 2016. április 19-21 között Ferenczy Zsolt képzőművész vezetésével. 

A weorkshop keretén belül Ferenczy Zsolt előadásorozatának címe Az Édentől az öko-artigTermészet-Táj-Kert tematika a kortárs művészetben.

Az előadások témája körvonalazta a tájkép és a tájkert közötti összefüggéseket, a tájkép műfajának kialakulását valamint a tájkert újkori térhódítását a környezetalakítás tükrében. Bemutatásra kerül ta kortárs művészetben megjelenő „bioérzékenység” és  ökologikus gondolkozás.

A tematika az alábbi kérdések mentén bontakozott ki:

Hogyan viszonyul a nyugati ember a természethez és ez miképpen demonstrálódik művészetében? A kertek kialakulásának folyamata, formái, funkciói. A modernizmus megjelenésével hogyan változott a természethez fűződő viszony? A XX. század második felében virágzó land-art, majd az ökológia, a feminizmus és a posztmodern miképpen változtatja meg természetfelfogásunkat?

Milyen túlélési stratégiák születtek a közelmúltban és milyen formákban valósultak meg?

A szűkebb régiónkban hogyan alakul a táj és az ember viszonya, annak képe? Milyen hagyománya van a közparkoknak mint közösségi tereknek és hogyan jelennek meg a kortárs művészeti tendenciák (public-art) ezekben? Mindezek mellett a következőket járjuk körül:

Állatkertek és vidámparkok esztétikája. Gerillakertészek és virágkarneválozók.

A Paradicsom meghódítása - kolonializmus és posztkolonializmus.

Tér, hely, táj és tájék.

Az ökológia, a természetvédelem és a művészet fúziói.

Az előadások mellett a témához kapcsolódó gyűjtőmunka és gyakorlati feladatok is részei voltak a workshop munkatervének. 

A program a workshop kiállításával zárult április 21-én 17.00. órakor a PKE Képzőművészet Tanszéken.

Résztvevők

Berszán Virág, Cseke Evelyn, Lungu Arnold, Marchiș Dóra, Pop Fabio, Szabó Csongor, Tankó Titanilla  - II. éves hallgatók

Ferenczy Zsolt, DLA képzőművész, főiskolai docens (Nyíregyházi Főiskola) - a program vezetője

 

pen2016 08

 

 

010203070112041308Berszán Virág0203

forrás: kmt.partium.ro