Könyvbemutató Kertész Sándor: Pókember-generáció

Könyvbemutató

Kertész Sándor: Pókember-generáció

 

A képregény - ez a sokak által kedvelt, mások szerint kultúrszemétnek titulált elbeszélési forma - eltűnt a magyar sajtó oldalairól, de megjelent önálló kiadványokban. Emiatt sokan a képregény reneszánszáról beszélnek. Egy szűk fogyasztói réteg rajong érte, mások tudomást sem vesznek létezéséről, míg megint mások kifejezett ellenszenvvel viseltetnek iránta. A könyvbemutatón a képregény magyarországi történetéről, jelenlegi helyzetéről és a benne rejlő lehetőségekről beszél Kertész Sándor a magyar képregény történetét feldolgozó Pókember-generáció című könyvei kapcsán. A szerző, a képregényrajzolók előtt álló lehetőségekről, az internetes publikációról.

Kertész Sándor

( Kisvárda 1960. 04. 19.)

Kertész Sándor grafikus, tanár, újságíró, - tanulmányait a Nyíregyházi Egyetem rajz tanszékén és Budapesten a Bálint György Újságíró Akadémián végezte- több mint harminc éve foglalkozik a képregénnyel. Eleinte, mint grafikus, képregényrajzoló kereste a műfajban rejlő lehetőségeket és Nyíregyházán megalakította a Kísérleti Képregény Studiót. A csoporttal hazai és nemzetközi kiállításokon népszerűsítették a képregényt, majd a Line Olasz-magyar Kiadó létrehozásával Menő Manó és Krampusz címmel indított képregénymagazint. A nyolcvanas évek végén elsőként kezdte el a magyarországi képregény történetének kutatását. 1991-ben jelent meg Szuperhősök Magyarországon címmel első könyve ebben a témában. Ezt követően 2007-ben Comics szocialista álruhában címmel a képregény történetét a kezdetektől a rendszerváltásig mutatta be. Legújabb könyve, a Pókember-generáció, a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszak képregénytöténetéről szól. Jelenleg Debrecenben a Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban tanít szakmai tantárgyakat grafikusoknak és amicós rajzolóknak. Kiállításokat szervez, és előadásokon népszerűsíti ezt a sajátos képes elbeszélési formát.

pokemberkerteszphoto 1photo 2photo 3photo 4photo 5photo 6photo 7photo 8photo 9photo 10photo 11photo 12photo 13photo 14photo 15photo 16photo 17photo 18photo 19photo 20